O nás

     IMG_1292

Jsme soubor, který zpracovává lidovou látku z východočeského regionu, převážně z Hradecka,  Polabí a  Podkrkonoší, se snahou obnovovat nejen tance a písně, ale i lidové zvyky a starodávné obyčeje našich předků, s přáním rozdávat radost písní i tancem.

V taneční složce se můžete setkat s tanečníky, kteří se své první polky a sousedské učili v dětském folklorním souboru Červánek Hradec Králové. K nim se postupem času přidali i další, které oslovil lidový tanec a zpěv. Zkoušíme každý čtvrtek a pátek od  19 do 22:00  hodin v kulturním středisku Médium na Brněnské třídě v Hradci Králové.

Od roku 2010 vystupujeme spolu s výtečnou muzikou folklorního souboru Kvítek z Hradce Králové. 

A teď jak to všechno začalo.

V souvislosti s vývojem sekundárních pohlavních znaků a získáním občanského průkazu si starší děti v hradeckém Červánku uvědomily, že již více nejsou dětmi. A protože v Hradci nebyl žádný dospělácký soubor, ve kterém by mohly pokračovat v pěstování lidových tradic, nezbylo jim nic jiného, než takový založit. Stalo se tak na přelomu let 1991/92 a název Dupák vymyslela Karolína Skalická podle právě nacvičeného tance z Hradecka.

Taneční oddělení na počátku vedla Ivona Truncová a muziku její manžel Václav Trunec, zřizovatelem zůstalo hradecké Adalbertinum. Zkoušky probíhaly v jeho prostorách – v tělocvičně a sále studia PH, kroje jsme měli ponechány ještě z červánkovských zásob. První svoje vystoupení jsme předvedli na májových slavnostech v Šimkových sadech na jaře 1992. Nejvýznamnější akcí tohoto období se asi stala účast na jabloneckém festivalu Prameny. Po roční existenci však láska manželů Truncových dostala hmotný důkaz a náš soubor se na několik měsíců umělecky odmlčel.

Činnost jsme opět obnovili na přelomu let 1993/94. Taneční oddělení pod vedením Evy Hyskové přibralo další generaci odrostlých „červánků“ a muziky se ujal Komár. Zkoušelo se v Mýtské ulici v místnosti jakéhosi tanečního kroužku naproti Besedě. Z pamětihodných akcí této doby zmiňme zájezd do Veselí nad Moravou. Jinak jsme vystupovali především na akcích hradeckých a pardubických, stylových i příležitostných. Mimohradecká soustředění se odehrávala v Kozojedech u Jičína, kde za režijní cenu strpěl naše řádění ve dvojtřídce pan řídící Ríša Koníř, jinak náš folklorní přítel.

Po roce nebo dvou si místnost v Mýtské ulici pronajal soukromník a naše zkoušky se vrátily do Adalu. Rodinu počal rozšiřovat pro změnu Komár a vedení muziky bylo svěřeno Jitce Žigové. Ze zájezdů asi nejraději vzpomínáme na Mělnický vrkoč a na vinobraní tamtéž. Doma jsme se stabilně účastnili například mezinárodního festivalu Pardubice – Hradec. Náš soubor se posléze začal zaměřovat na akce z folklorního kalendáře, čili začal oživovat lidové zvyky z Hradecka, vázající se na určitá roční období. Spolu s tím jsme převzali péči nad roubeným Šrámkovým statkem v Pileticích, na jehož prostranství konáme řadu akcí, nejdéle stavění máje. V roce 1998 jsme se stali samostatným právnickým subjektem.

S novým tisíciletím přišla mezi nás opět další generace mladých tanečníků. Ve vedení taneční složky nahradil Evu Hyskovou Martin Samek, novou muziku sestavil Komár a organizaci vzala do rukou Pavla Řádková. Díky jejich dobré práci, divácky vděčné temperamentní choreografii i celovečerním komponovaným pásmům ve spolupráci s dětským souborem Červánek zažívá náš soubor plodná léta a získává stále víc příznivců. Vzhledem k trendu doby vracet se ke staročeským tradicím projevily zájem o naše vystoupení i ryze komerční organizace. Konečně jsme pořídili vlastní krojové vybavení a díky sponzorství Mlýny Voženílek a.s. vyrobili barevné propagační materiály. Z posledních úspěšných vystoupení mimo Hradec a Pardubice jmenujme alespoň účinkování na Horňáckých ozvěnách ve Velké nad Veličkou, v Červeném Kostelci na mezinárodním festivalu U nás na Náchodsku, nebo zájezd do lucemburského Hosingenu a do Maďarska.

V roce 2012 jsme oslavili 20 let existence. Za tu dobu se nám rozutekla celá řada tanečníků i muzikantů do jiných souborů – například do prestižního BUFO, do pardubické Lipky, chrudimských Kohoutků nebo folklórního souboru Rosénka z Prahe. Trošku nám to, jak se říká, zamíchalo sestavou, ale držíme se. V polovině roku 2013 se organizace ujala zkušená tanečnice Kačka Nedvídková a úlohu uměleckého vedoucího převzal Honza Zajíc.

Snažíme se soubor vést tak aby v něm panovala rodinná atmosféra a to se nám daří. V minulých letech se k nám přidali i někteří naši rodiče, což je velmi neobvyklé vzhledem k tomu, že ve většině souborů je to naopak. V roce 2016 vznikla nová složka souboru a to Sousedky. Sousedky jsou členky Dupáku, které si rády zazpívají a sejdou se na slovíčko. Jejich vedení se ujala zkušená Ivana Musílková, která s úsměvem na rtech říká, že jedinou podmínkou Sousedek je minimální věk 40 let. 

Jako každý rok zkoušíme v kulturním centru Médium. Choreografie a hudební aranže pocházejí z dílen našich předchozích i současných vedoucích. Máme smělé umělecké plány a těšíme se na další činnost v Dupáku.